Veelgestelde vragen
We krijgen dagelijks veel vragen over het optimale gebruik van een slowjuicers en hebben deze in het volgende overzicht voor je uitgewerkt. Vind hier jouw slowjuicer antwoorden of neem contact met ons op via e-mail of telefoon
4 Verschillen in slowjuicers
4 Mijn Slowjuicer
De 1G (Eerste Generatie) slowjuicers van Versapers zijn herkenbaar aan de volledig vrije sap opening. In de 2G versie zit er een ‘schotje’ in de sap opening ter preventie van voorwerpen of vingers die mensen erin kunnen stoppen. Daarbij is de fijne zeef van de 1G wit gekleurd en die van de 2G oranje/geel.
De 3G heeft een sap-stop op de sap uitgang. En in het persvat zit het tandwieltje tegenover de twee uitgangen van de pulp en het sap (en niet direct er voor). Op de pagina welke generatie slowjuicer heb ik.
Stel, je hebt een nieuwe zeef nodig of je wilt het persvat vervangen. Houd dan rekening met hoe oud je Versapers is en welk type je hebt. Heb je een slowjuicer voor augustus 2010 gekocht, de witte of chroom uitvoering, dan heb je een 1G en heb je de upgrade/vervanging set nodig. De nieuwe losse zeef past dan namelijk niet meer in het oude persvat.
Wanneer je slowjuicer nieuwer is, dan kun je de fijne zeef wel los bestellen. Dit geldt dus ook als je een Parel of Titanium uitvoering hebt. Lees hier hoe je kunt ontdekken welke slowjuicer je hebt: welke generatie slowjuicer heb ik.
De fijne zeef is fijnmazig en houdt de vezels in het sap zoveel mogelijk tegen. Bij vezelrijke groenten en fruit kunnen er kleine vezeltjes doorheen glippen. De hoeveelheid vezels in je sap hangt ook af van de generatie Slowjuicer. De fijne zeef is van hard Ultem kunststof, wat hem goed geschikt maakt voor zowel zachte als harde en vezelige groente en fruit. De grove zeef laat meer vezels door, waardoor het sap dikker wordt.
De standaard grove zeef is van minder hard kunststof en daardoor enkel geschikt voor zacht fruit. De Ultem grove zeef is geschikt voor alle soorten producten. Voor mensen die minder vezels willen is een pulpzeefje beschikbaar. Op deze pagina vind je de diverse zeven en meer informatie
13 Problemen oplossen
Dit betekent dat de druk in het persvat dusdanig hoog is geworden dat het sap een andere uitweg zoekt dan de sapuitgang. Dit kan gebeuren bij ‘overvoeren’ of bij zeer vezelrijke groente/fruit, dat te snel en in te grote stukken wordt doorgevoerd. Je kunt dit voorkomen door vezelrijke producten in kleine stukken te snijden dwars op de vezelrichting en rustig in te voeren.
De machine is zo gebouwd dat er 1 uitgang is voor de pulp en 1 uitgang voor het sap. De ronde uitgang (rechts als je voor het apparaat staat) is voor het sap. Aan de linkerkant komt de pulp eruit. Soms zit hier een beetje vocht bij, meestal even in het begin wanneer je net bent begonnen. Bij vezelrijke producten kan het voorkomen dat er een opstopping begint te ontstaan. Dat merk je direct wanneer er nauwelijks pulp uitkomt of in heel dunne sliertjes. Met een stukje appel of wortel erbij komt die pulp snel weer tevoorschijn en ook in dikkere reepjes.
Wanneer de pulp er niet direct weer uit komt, zet de machine dan 5 tellen in de ‘reverse-stand’ en vervolgens weer gewoon aan. De machine heeft dan even tijd nodig om de beginnende ophoping te verwerken. De pulp zal weer tevoorschijn komen. Is dit niet het geval dan is de pulpuitgang te vol geraakt met vezels en kun je deze het beste even schoonmaken. Het hoeft echter nooit zover te komen, wanneer je producten goed afwisselt, de slowjuicer niet overvoert en de machine voldoende tijd geeft om de producten te verwerken.
De Versapers 2G en 3G hebben uit voorzorg een aan-uitknop die is afgewerkt met een siliconen, spatwaterbestendige hoes. Heb je natte handen? Droog ze dan toch liever eerst af voor je het apparaat aan- of uitzet. Water in de aan-uit knop kan deze beschadigen en elektrische contacten doen oxideren.
Dit is een vervelende situatie die af en toe voorkomt met lepels of andere voorwerpen. De vulopening/deksel zul je dan met veel kracht moeten losmaken. Dat kan het beste zittend op een stoel met het persvat tussen de benen en dan aan ‘het stuur’ naar links draaien. Neem daarvoor de sapopening en de pulpopening in twee handen en draai met veel kracht naar links, tegen de klok in. Je kan veel kracht zetten zonder direct bang te hoeven zijn dat het breekt (pas alleen op voor de sapstop, deze is kwetsbaar). Dat is de enige manier om dan nog het persvat open te krijgen.
Afhankelijk van of je de deksel open krijgt en de schade die je aantreft kan je een hele nieuwe topset kopen, maar dat is het laatste redmiddel. Wij adviseren dat je eerst probeert om de deksel eraf te krijgen, zodat je kunt zien wat de schade binnenin is. Zo kun je per onderdeel kijken of vervanging nodig is en dat is een stuk minder kostbaar dan een nieuwe topset. Nieuwe onderdelen zijn hier te vinden.
Het komt wel eens voor dat de slowjuicer met veel plezier in gebruik is en ineens de volgende dag geen contact meer maakt. Dit kan ook voorkomen wanneer je de Versapers een tijdje stil in de kast hebt laten staan. Je kunt altijd even de gebruiksaanwijzing erop na slaan.
Het belangrijkste is namelijk dat de Versapers goed in elkaar is gezet. De deksel moet goed dichtzitten. Er zit een magneetje in de deksel en als deze geen goed contact maakt, dan gaat de machine niet aan. Het zou een tijdelijke storing kunnen zijn als je de stekker altijd in het stopcontact laat. Haal de stekker eens uit het stopcontact voor een paar uur, dan weer terug en probeer het opnieuw. Het is het beste om altijd na gebruik de stekker uit het stopcontact te halen.
Mocht dit nog niet werken, probeer dan eens de Versapers magneettest. In 99% van de gevallen doet de Versapers het dan weer! Is het resultaat van de test negatief, neem dan contact met ons op.
De slowjuicer kneust de producten met 43-70 toeren per minuut, wat een super kwaliteit sap geeft. Wanneer je de slowjuicer te weinig tijd geeft om de producten te kneuzen en het sap te persen, kan de zeef of de pulpuitgang langzaam verstopt raken. Dit ‘overvoeren’ gebeurt dus bij te snelle toevoer van producten, onnodig aanstampen of te grote stukken erin stoppen. Bij een rustige werking, draait de slowjuicer op z’n best en heb je in een mum van tijd heerlijk vers sap geperst!
Dit gebeurt als je te veel tegelijk, te snel achter elkaar of te grote stukken invoert. Je kunt geen halve winterwortels in de vulopening doen en verwachten dat het er in één keer zonder problemen doorheen gaat. Doe de producten in de vulopening alsof het je eigen mond is. In stukjes en niet te snel, geef de pers de tijd om het te verwerken en door de uitvoer te persen. Het helpt ook om harde stukken met zachte stukken af te wisselen.
Wanneer de machine stopt, betekent dat inderdaad dat de deksel niet meer goed dicht zit. Daar zit namelijk een beveiliging ingebouwd. Het verschuiven ontstaat bij hoge druk in het persvat en dat betekent veelal dat je de slowjuicer 'overvoert': te snel te veel producten erin, waardoor de zeef moeite krijgt om alles te verwerken en de druk van binnen oploopt. Aanstampen met de ‘drukker’ werkt dan ook juist averechts.
Het is belangrijk om de slowjuicer de tijd te geven de producten te vermalen en de producten dus rustig achter elkaar erin te laten vallen. Het kan ook voorkomen dat, wanneer je gaat persen, de kracht op het persvat erg groot wordt, waardoor het gehele persvat even verschuift op z'n plek. Echter dan schiet de deksel niet los, je kunt gewoon door blijven persen, want de motor blijft draaien. Dit is niet erg, maar het is wel belangrijk om de Versapers niet te ‘overvoeren’ en niet te grote (harde) stukken erin te doen.
De belangrijkste oorzaak hiervan is dat de vezels en pulp zijn gaan ophopen in het persvat, de druk is toegenomen en er toch een tijdje is doorgegaan met persen. Ondertussen komt er ook weinig tot geen pulp meer uit de pulpuitgang. Hierdoor moet de motor steeds meer kracht gebruiken om rond te draaien en draait de persschroef steeds stroever. Dit zorgt ervoor dat het persvat steeds strakker op de drie zwarte haakjes van het machineblok vastdraait.
Om het persvat los te krijgen kun je een forse tik geven tegen de sapuitgang, tegen de klok in. Hier zul je even wat extra kracht voor moeten gebruiken, zodat het persvat van de drie zwarte haakjes kan losschuiven. Controleer na het losmaken direct even of de zwarte haakjes goed schoon zijn, want opgedroogde saprestjes zorgen er ook voor dat het persvat sneller vast kan blijven kleven. Let er volgende keer op dat de pulpopening goed door blijft lopen, zodat de druk niet te hoog oploopt.
Wanneer je het persvat van het machineblok af hebt, zie je op de machine drie zwarte 'nokjes'. Dit zijn de haakjes waarin het persvat wordt vastgedraaid. Als je van dichtbij kijkt, zie je ook de uitsparing eronder; de haakjes haken als het ware in het persvat. Dit betekent dat het een kwestie is van een stukje tegen de klok indraaien, waardoor het persvat uit de haakjes gaat en daarna recht omhoog getild kan worden. Er is geen hefboomkracht nodig.
Bij de Versapers 5G is het ook belangrijk om het persvat rechtstandig omhoog te trekken, niet onder een hoek. Dit lukt het beste als je de gehele topset er in 1 keer afhaalt (dus niet onderdeel voor onderdeel). Je hebt dan goed grip aan de hals van de zwarte vulopening. Het enige dat het persvat op de basis houd zijn de 2 nokjes en de as van de schroef. Als je de schroef er wel uit krijgt dan blijven alleen de 2 nokjes over. We adviseren mensen wel eens om een heel dun laagje olijfolie aan de binnenkant van de stalen as van de schroef te doen. Zodoende gaat de schroef makkelijker omhoog. Je zou ook hetzelfde kunnen doen met de 2 nokjes en deze licht inwrijven met een halve drup olijfolie.
Dit is een duidelijk signaal dat de machine overbelast wordt en je direct rustiger aan moet doen. Dit probleem heeft met de snelheid van toevoeren te maken. Bij harde groenten, zoals wortels of bieten, heeft de Versapers simpelweg even tijd nodig om het product te vermalen en door de machine te vervoeren/verwerken.
Als dit te snel gaat en met net te grote stukken, dan kan de slowjuicer ermee stoppen. Dit betekent dat je de machine tijdelijk overbelast en dat moet uiteraard voorkomen worden. Snijd de biet en wortel in repen of plakjes van 1 cm dik en voer ze rustig in, bij voorkeur 1 voor 1, en laat de machine op zijn eigen tempo persen.
In geval van vastlopen, gebruik dan even de reverse-stand (op de aan/uit knop), zodat de producten weer loskomen.
Dit piepen kan ontstaan door sterke wrijving tussen de pers en de zeef. Met name bij hardere groenten, zoals wortel of venkel, kan dit voorkomen. De zwarte persschroef drukt de groente tegen de zeef en kneust letterlijk de groente terwijl hij ronddraait. Dat kan een piepend geluid geven.
Wanneer er meer vocht bij komt, wordt dit sneller gedempt, bijvoorbeeld bij een combinatie met appel of komkommer. Belangrijk is dat je de hardere droge groenten in kleinere stukken snijdt en rustig toevoert, zodat de Versapers rustig zijn werk kan doen.
Bij de Versapers zit een fijne en een grove zeef. Wil je zo min mogelijk vezels, gebruik dan de fijne zeef. Er zijn producten, zoals ananas, venkel of bleekselderij die van zichzelf veel kleine vezeltjes in zich hebben. De fijne zeef laat ook een klein beetje van deze vezels door.
Het helpt om de producten in een rustig tempo in te voeren. Bij een sneller tempo raakt de zeef voller en wordt het sap ook door de bovenste ring geperst. Daar zijn de gaatjes van de zeef iets groter, waardoor er makkelijker vezeltjes doorheen gaan.
Een extra mogelijkheid is de pulpzeef. Deze kun je eenvoudig op de sapkan leggen, waardoor het sap een extra filtering krijgt. Deze zeef is hier te bestellen.
5 Schoonmaken en Onderhoud
16 Gebruik van groenten en fruit
Soms ervaren onze klanten moeilijkheden bij het persen van bleekselderij.
Wat opvalt zijn de lange slierten van de bleekselderij die om de schroef en in de pulpopening vast zitten. Dit is een bekend probleem. We hebben veel klanten die graag bleekselderij persen. (vaak n.a.v het boek, Cellery Juice, van Anthony Willams).
Het probleem zit hem dan vaak in het toevoeren van lange stukken bleekselderij Er zit namelijk geen mes in de Versapers en de schroef perst en kneust de groente. Omdat bleekselderij veel harde vezels heeft worden dit net stukjes touw die om de schroef heen draaien en in de pulpuitgang vast komen te zitten omdat ze niet om het scherpe hoekje van de pulpuitgang komen. Dit zorgt er dan voor dat de pulp niet goed uitgevoerd word en de druk op de zeef en het persvat toeneemt. Van kwaad tot erger loopt de druk steeds verder op en moet op een gegeven moment de pulp ergens heen. Dan krijg je dus dat het onder/boven langs de zeef komt en je met een sap vol pulp zit.
De beste manier om het je machine makkelijk te maken is deze vezels heel kort 0,5 – 1 cm te snijden. Hoe korter hoe makkelijker het is voor de machine. Als je dus een stronk bleekselderij hebt, snijd het kontje er af, en haal dan de individuele stengels los. Spoel deze stuk voor stuk schoon en leg ze dan weer bij elkaar op een grote snijplank. Snijdt dan de bleekselderij met een groot scherp mes fijn tot ‘macaroni elleboogjes’. Liever te fijn dan te grof maar doe wat je fijn vindt.
Als je op deze manier te werk gaat zal de pulpuitgang veel beter doorstromen en word je sap beter van kwaliteit ook al pers je 3 hele stronken achter elkaar. Het zelfde advies geld voor alle vezelige groenten, zoals Venkel, Gember, Dille of peterselie stelen etc. etc.