10% KORTING ontvangen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang onze kortingscode. Geldt alleen voor onze Versapers machines.
Toggle Nav
Bel ons: 050-720 0456 (van 07.00 - 16:00) Voor alle vragen, advies, technisch, direct een antwoord
Cart

Veelgestelde vragen

4 Verschillen in slowjuicers

De beide machines hebben ieder hun sterke punten, waardoor ze iemands voorkeur kunnen hebben in de aankoop. De Versapers is een verticale slowjuicer waarin de producten die je erin laat vallen vanzelf meegenomen en geperst worden (zelfvoerend). In geval van een horizontale slowjuicer zul je de producten vaak met de stamper erdoor moeten drukken. De verticale slowjuicer is voor diverse groenten en fruit geschikt, inclusief tarwegras. Echter, wanneer je dagelijks tarwegras wilt persen, raden wij je een horizontale slowjuicer aan. Door de langere persschroef kunnen ze het beste rendement uit tarwegras halen en is de zeef minder aan slijtage onderhevig.
De machines zijn zeer verschillend van elkaar en eigenlijk niet te vergelijken. De Versapers is een slowjuicer, waardoor met een laag toerental (en alsnog een snel sapresultaat) groente en fruit zacht gekneusd en geperst worden. Dit geeft een kwalitatief hoogwaardig sap, waarbij de mineralen en enzymen intact blijven. Levend sap noemen wij het ook wel. Een sapcentrifuge centrifugeert het fruit met extreem hoge snelheid. Dit komt de kwaliteit niet ten goede en er komt veel zuurstof bij het sap, waardoor oxidatie van het sap direct start. Dit is slecht voor de houdbaarheid en de kwaliteit. Bij een blender is er geen scheiding van sap en pulp en is er ook sprake van een zeer hoge snelheid. Smoothies maken kan met de Versapers ook. Je kunt het sap en de pulp gewoon weer combineren en het mooie is dat je zelf nog kan bepalen welke pulp uit de Versapers je toevoegt aan je smoothie!
De Versapers, Hurom en anderen worden in dezelfde fabriek gemaakt. Het binnenwerk is hetzelfde, maar er zijn verschillen in de behuizing, verpakking, etc. Versapers is importeur en werkt onder eigen merknaam samen met de Hurom fabriek. Je kunt er dus van op aan dat je met de Versapers een topkwaliteit product hebt met ruim 40 jaar ervaring en ontwikkeling. De Versapers producten worden met de grootst mogelijke zorg en kennis vervaardigd.
Versapers biedt 4 modellen slowjuicers in verschillende kleurstellingen. De 2G serie, de 3G serie, de 4G serie en de 5G serie. De belangrijkste verschillen zitten in het design en de gebruikte materialen. Alle modellen zijn van topkwalititeit, de afwerking en gebruiksvriendelijkheid is luxer bij de 4G en 5G. De 4G en 5G modellen geven ook een fluweelzacht sap wat minder vezels bevat. Zo heb je dus geen pulp onderin in je glas sap. De 2G en 3G zijn in het design iets slanker, ze zijn voordeliger en zijn de meest compacte slowjuicers op de markt. Verder is ons nieuwste model de Versapers 5G, 100% BPA vrij en is volledig opnieuw ontwikkeld met nog betere resultaten en 100% lekvrij met het verbeterde indirect-drive persvat. Ga je voor degelijk en eenvoud, kies dan de 2G, heb je wat meer budget en wil je iets hips, gun jezelf dan een 3G in bijvoorbeeld zeegroen of aubergine, wil je het beste en nieuwste in de markt, dan is de 5G serie perfect voor jou. Kijk ook op het overzicht van alle Versapers slowjuicers.

4 Mijn Slowjuicer

De 1G (Eerste Generatie) slowjuicers van Versapers zijn herkenbaar aan de volledig vrije sap opening. In de 2G versie zit er een ‘schotje’ in de sap opening ter preventie van voorwerpen of vingers die mensen erin kunnen stoppen. Daarbij is de fijne zeef van de 1G wit gekleurd en die van de 2G oranje/geel.
De 3G heeft een sap-stop op de sap uitgang. En in het persvat zit het tandwieltje tegenover de twee uitgangen van de pulp en het sap (en niet direct er voor). Op de pagina welke generatie slowjuicer heb ik.

Stel, je hebt een nieuwe zeef nodig of je wilt het persvat vervangen. Houd dan rekening met hoe oud je Versapers is en welk type je hebt. Heb je een slowjuicer voor augustus 2010 gekocht, de witte of chroom uitvoering, dan heb je een 1G en heb je de upgrade/vervanging set nodig. De nieuwe losse zeef past dan namelijk niet meer in het oude persvat.

Wanneer je slowjuicer nieuwer is, dan kun je de fijne zeef wel los bestellen. Dit geldt dus ook als je een Parel of Titanium uitvoering hebt. Lees hier hoe je kunt ontdekken welke slowjuicer je hebt: welke generatie slowjuicer heb ik.

De fijne zeef is fijnmazig en houdt de vezels in het sap zoveel mogelijk tegen. Bij vezelrijke groenten en fruit kunnen er kleine vezeltjes doorheen glippen. De hoeveelheid vezels in je sap hangt ook af van de generatie Slowjuicer. De fijne zeef is van hard Ultem kunststof, wat hem goed geschikt maakt voor zowel zachte als harde en vezelige groente en fruit. De grove zeef laat meer vezels door, waardoor het sap dikker wordt.

De standaard grove zeef is van minder hard kunststof en daardoor enkel geschikt voor zacht fruit. De Ultem grove zeef is geschikt voor alle soorten producten. Voor mensen die minder vezels willen is een pulpzeefje beschikbaar. Op deze pagina vind je de diverse zeven en meer informatie

Nee, de onderdelen van de Versapers zijn niet geschikt voor de vaatwasser. Bij een temperatuur van 80 graden of hoger vervormen de onderdelen. Bovendien kan het schoonmaakmiddel het kunststof aantasten. De onderdelen spoel je het beste direct na het juicen onder de kraan af, anders kunnen de pulpresten indrogen wat het schoonmaken lastiger maakt. Het is verstandig om de siliconen onderdelen ook goed te laten drogen. Een keer in drie weken is het tijd voor de grote schoonmaak door de onderdelen van de topset een nacht te laten weken in een oplossing van kristalsoda.

13 Problemen oplossen

Dit betekent dat de druk in het persvat dusdanig hoog is geworden dat het sap een andere uitweg zoekt dan de sapuitgang. Dit kan gebeuren bij ‘overvoeren’ of bij zeer vezelrijke groente/fruit, dat te snel en in te grote stukken wordt doorgevoerd. Je kunt dit voorkomen door vezelrijke producten in kleine stukken te snijden dwars op de vezelrichting en rustig in te voeren.

De machine is zo gebouwd dat er 1 uitgang is voor de pulp en 1 uitgang voor het sap. De ronde uitgang (rechts als je voor het apparaat staat) is voor het sap. Aan de linkerkant komt de pulp eruit. Soms zit hier een beetje vocht bij, meestal even in het begin wanneer je net bent begonnen. Bij vezelrijke producten kan het voorkomen dat er een opstopping begint te ontstaan. Dat merk je direct wanneer er nauwelijks pulp uitkomt of in heel dunne sliertjes. Met een stukje appel of wortel erbij komt die pulp snel weer tevoorschijn en ook in dikkere reepjes.


Wanneer de pulp er niet direct weer uit komt, zet de machine dan 5 tellen in de ‘reverse-stand’ en vervolgens weer gewoon aan. De machine heeft dan even tijd nodig om de beginnende ophoping te verwerken. De pulp zal weer tevoorschijn komen. Is dit niet het geval dan is de pulpuitgang te vol geraakt met vezels en kun je deze het beste even schoonmaken. Het hoeft echter nooit zover te komen, wanneer je producten goed afwisselt, de slowjuicer niet overvoert en de machine voldoende tijd geeft om de producten te verwerken.

De Versapers 2G en 3G hebben uit voorzorg een aan-uitknop die is afgewerkt met een siliconen, spatwaterbestendige hoes. Heb je natte handen? Droog ze dan toch liever eerst af voor je het apparaat aan- of uitzet. Water in de aan-uit knop kan deze beschadigen en elektrische contacten doen oxideren.

Dit is een vervelende situatie die af en toe voorkomt met lepels of andere voorwerpen. De vulopening/deksel zul je dan met veel kracht moeten losmaken. Dat kan het beste zittend op een stoel met het persvat tussen de benen en dan aan ‘het stuur’ naar links draaien. Neem daarvoor de sapopening en de pulpopening in twee handen en draai met veel kracht naar links, tegen de klok in. Je kan veel kracht zetten zonder direct bang te hoeven zijn dat het breekt (pas alleen op voor de sapstop, deze is kwetsbaar). Dat is de enige manier om dan nog het persvat open te krijgen.


Afhankelijk van of je de deksel open krijgt en de schade die je aantreft kan je een hele nieuwe topset kopen, maar dat is het laatste redmiddel. Wij adviseren dat je eerst probeert om de deksel eraf te krijgen, zodat je kunt zien wat de schade binnenin is. Zo kun je per onderdeel kijken of vervanging nodig is en dat is een stuk minder kostbaar dan een nieuwe topset. Nieuwe onderdelen zijn hier te vinden.

Het komt wel eens voor dat de slowjuicer met veel plezier in gebruik is en ineens de volgende dag geen contact meer maakt. Dit kan ook voorkomen wanneer je de Versapers een tijdje stil in de kast hebt laten staan. Je kunt altijd even de gebruiksaanwijzing erop na slaan.


Het belangrijkste is namelijk dat de Versapers goed in elkaar is gezet. De deksel moet goed dichtzitten. Er zit een magneetje in de deksel en als deze geen goed contact maakt, dan gaat de machine niet aan. Het zou een tijdelijke storing kunnen zijn als je de stekker altijd in het stopcontact laat. Haal de stekker eens uit het stopcontact voor een paar uur, dan weer terug en probeer het opnieuw. Het is het beste om altijd na gebruik de stekker uit het stopcontact te halen.

Mocht dit nog niet werken, probeer dan eens de Versapers magneettest. In 99% van de gevallen doet de Versapers het dan weer! Is het resultaat van de test negatief, neem dan contact met ons op.

De slowjuicer kneust de producten met 43-70 toeren per minuut, wat een super kwaliteit sap geeft. Wanneer je de slowjuicer te weinig tijd geeft om de producten te kneuzen en het sap te persen, kan de zeef of de pulpuitgang langzaam verstopt raken. Dit ‘overvoeren’ gebeurt dus bij te snelle toevoer van producten, onnodig aanstampen of te grote stukken erin stoppen. Bij een rustige werking, draait de slowjuicer op z’n best en heb je in een mum van tijd heerlijk vers sap geperst!

Dit gebeurt als je te veel tegelijk, te snel achter elkaar of te grote stukken invoert. Je kunt geen halve winterwortels in de vulopening doen en verwachten dat het er in één keer zonder problemen doorheen gaat. Doe de producten in de vulopening alsof het je eigen mond is. In stukjes en niet te snel, geef de pers de tijd om het te verwerken en door de uitvoer te persen. Het helpt ook om harde stukken met zachte stukken af te wisselen.

Wanneer de machine stopt, betekent dat inderdaad dat de deksel niet meer goed dicht zit. Daar zit namelijk een beveiliging ingebouwd. Het verschuiven ontstaat bij hoge druk in het persvat en dat betekent veelal dat je de slowjuicer 'overvoert': te snel te veel producten erin, waardoor de zeef moeite krijgt om alles te verwerken en de druk van binnen oploopt. Aanstampen met de ‘drukker’ werkt dan ook juist averechts.

Het is belangrijk om de slowjuicer de tijd te geven de producten te vermalen en de producten dus rustig achter elkaar erin te laten vallen. Het kan ook voorkomen dat, wanneer je gaat persen, de kracht op het persvat erg groot wordt, waardoor het gehele persvat even verschuift op z'n plek. Echter dan schiet de deksel niet los, je kunt gewoon door blijven persen, want de motor blijft draaien. Dit is niet erg, maar het is wel belangrijk om de Versapers niet te ‘overvoeren’ en niet te grote (harde) stukken erin te doen.

De belangrijkste oorzaak hiervan is dat de vezels en pulp zijn gaan ophopen in het persvat, de druk is toegenomen en er toch een tijdje is doorgegaan met persen. Ondertussen komt er ook weinig tot geen pulp meer uit de pulpuitgang. Hierdoor moet de motor steeds meer kracht gebruiken om rond te draaien en draait de persschroef steeds stroever. Dit zorgt ervoor dat het persvat steeds strakker op de drie zwarte haakjes van het machineblok vastdraait.

Om het persvat los te krijgen kun je een forse tik geven tegen de sapuitgang, tegen de klok in. Hier zul je even wat extra kracht voor moeten gebruiken, zodat het persvat van de drie zwarte haakjes kan losschuiven. Controleer na het losmaken direct even of de zwarte haakjes goed schoon zijn, want opgedroogde saprestjes zorgen er ook voor dat het persvat sneller vast kan blijven kleven. Let er volgende keer op dat de pulpopening goed door blijft lopen, zodat de druk niet te hoog oploopt.

Wanneer je het persvat van het machineblok af hebt, zie je op de machine drie zwarte 'nokjes'. Dit zijn de haakjes waarin het persvat wordt vastgedraaid. Als je van dichtbij kijkt, zie je ook de uitsparing eronder; de haakjes haken als het ware in het persvat. Dit betekent dat het een kwestie is van een stukje tegen de klok indraaien, waardoor het persvat uit de haakjes gaat en daarna recht omhoog getild kan worden. Er is geen hefboomkracht nodig.

Bij de Versapers 5G is het ook belangrijk om het persvat rechtstandig omhoog te trekken, niet onder een hoek. Dit lukt het beste als je de gehele topset er in 1 keer afhaalt (dus niet onderdeel voor onderdeel). Je hebt dan goed grip aan de hals van de zwarte vulopening. Het enige dat het persvat op de basis houd zijn de 2 nokjes en de as van de schroef. Als je de schroef er wel uit krijgt dan blijven alleen de 2 nokjes over. We adviseren mensen wel eens om een heel dun laagje olijfolie aan de binnenkant van de stalen as van de schroef te doen. Zodoende gaat de schroef makkelijker omhoog. Je zou ook hetzelfde kunnen doen met de 2 nokjes en deze licht inwrijven met een halve drup olijfolie.

Dit is een duidelijk signaal dat de machine overbelast wordt en je direct rustiger aan moet doen. Dit probleem heeft met de snelheid van toevoeren te maken. Bij harde groenten, zoals wortels of bieten, heeft de Versapers simpelweg even tijd nodig om het product te vermalen en door de machine te vervoeren/verwerken.


Als dit te snel gaat en met net te grote stukken, dan kan de slowjuicer ermee stoppen. Dit betekent dat je de machine tijdelijk overbelast en dat moet uiteraard voorkomen worden. Snijd de biet en wortel in repen of plakjes van 1 cm dik en voer ze rustig in, bij voorkeur 1 voor 1, en laat de machine op zijn eigen tempo persen.


In geval van vastlopen, gebruik dan even de reverse-stand (op de aan/uit knop), zodat de producten weer loskomen.

Dit piepen kan ontstaan door sterke wrijving tussen de pers en de zeef. Met name bij hardere groenten, zoals wortel of venkel, kan dit voorkomen. De zwarte persschroef drukt de groente tegen de zeef en kneust letterlijk de groente terwijl hij ronddraait. Dat kan een piepend geluid geven.


Wanneer er meer vocht bij komt, wordt dit sneller gedempt, bijvoorbeeld bij een combinatie met appel of komkommer. Belangrijk is dat je de hardere droge groenten in kleinere stukken snijdt en rustig toevoert, zodat de Versapers rustig zijn werk kan doen.

Bij de Versapers zit een fijne en een grove zeef. Wil je zo min mogelijk vezels, gebruik dan de fijne zeef. Er zijn producten, zoals ananas, venkel of bleekselderij die van zichzelf veel kleine vezeltjes in zich hebben. De fijne zeef laat ook een klein beetje van deze vezels door.

Het helpt om de producten in een rustig tempo in te voeren. Bij een sneller tempo raakt de zeef voller en wordt het sap ook door de bovenste ring geperst. Daar zijn de gaatjes van de zeef iets groter, waardoor er makkelijker vezeltjes doorheen gaan.

Een extra mogelijkheid is de pulpzeef. Deze kun je eenvoudig op de sapkan leggen, waardoor het sap een extra filtering krijgt. Deze zeef is hier te bestellen.

5 Schoonmaken en Onderhoud

De bruingekleurde aanslag kan ontstaan bij intensief gebruik van de Versapers of bij oppervlakkig schoonmaken. Om alle aanslag te verwijderen, kun je het beste de topset een nacht in warm water met kristal soda laten weken. Na een nacht weken verwijder je makkelijk alle aanslag met een borsteltje. De onderdelen van de Versapers kunnen NIET in de vaatwasser.
De zwarte stipjes ontstaan door achtergebleven restjes op een vochtige plek. Zorg er daarom voor dat je de onderdelen iedere keer na het schoonmaken goed laat drogen. Je kunt de siliconen onderdelen in warm water met kristal soda een nacht laten weken. Daarna kun je de zwarte stipjes wegborstelen of wrijven. Wanneer dit alsnog niet lukt, is het siliconen materiaal teveel aangetast. Dan kun je het beste een onderdelensetje aanschaffen (http://versapers.nl/accessories/spare-parts-set.html) en de onderdelen vervangen.
De siliconen borsteltjes zijn belangrijk om schoon te houden. Je kunt periodiek deze borsteltjes eruit schuiven, extra schoonmaken en dan weer terug erin schuiven. Ze zitten dus niet permanent vast gemonteerd.
De borstel heeft aan de achterkant een taps toelopend puntje. Open eerst het siliconen lipje aan de onderkant van het persvat en gebruik dan de achterkant van de borstel om de vezels uit de opening te halen. Eventueel werkt een Chinees eetstokje ook erg makkelijk. Als je lange vezels korter hebt gesneden, dan wordt dit ook makkelijker, omdat er geen/minder lange vezels in blijven zitten.
Maak de Versapers direct na gebruik schoon. Dat is het makkelijkst en zo hebben fruitzuren minder invloed op de plastic onderdelen. Gebruik het bijgeleverde borsteltje om de zeef schoon te maken. Omdat groenten en fruit vrijwel niet vet zijn, kun je voor het dagelijks schoonmaken het beste alleen water gebruiken. Gebruik slechts af en toe afwasmiddel en een zacht sponsje, dan gaan de plastic onderdelen langer mee. Bekijk de volgende video om te zien hoe je de Versapers schoonmaakt: https://www.youtube.com/embed/igEsTYD0mKc Voor de GROTE SCHOONMAAK om alle aanslag te verwijderen, kun je het beste de topset een nacht in warm water met kristal soda weken. Na een nacht weken verwijder je makkelijk alle aanslag met een borsteltje. De onderdelen van de Versapers kunnen NIET in de vaatwasser.

16 Gebruik van groenten en fruit

Soms ervaren onze klanten moeilijkheden bij het persen van bleekselderij.

Wat opvalt zijn de lange slierten van de bleekselderij die om de schroef en in de pulpopening vast zitten. Dit is een bekend probleem. We hebben veel klanten die graag bleekselderij persen. (vaak n.a.v het boek, Cellery Juice, van Anthony Willams).


Het probleem zit hem dan vaak in het toevoeren van lange stukken bleekselderij Er zit namelijk geen mes in de Versapers en de schroef perst en kneust de groente. Omdat bleekselderij veel harde vezels heeft worden dit net stukjes touw die om de schroef heen draaien en in de pulpuitgang vast komen te zitten omdat ze niet om het scherpe hoekje van de pulpuitgang komen. Dit zorgt er dan voor dat de pulp niet goed uitgevoerd word en de druk op de zeef en het persvat toeneemt. Van kwaad tot erger loopt de druk steeds verder op en moet op een gegeven moment de pulp ergens heen. Dan krijg je dus dat het onder/boven langs de zeef komt en je met een sap vol pulp zit.

De beste manier om het je machine makkelijk te maken is deze vezels heel kort 0,5 – 1 cm te snijden. Hoe korter hoe makkelijker het is voor de machine. Als je dus een stronk bleekselderij hebt, snijd het kontje er af, en haal dan de individuele stengels los. Spoel deze stuk voor stuk schoon en leg ze dan weer bij elkaar op een grote snijplank. Snijdt dan de bleekselderij met een groot scherp mes fijn tot ‘macaroni elleboogjes’. Liever te fijn dan te grof maar doe wat je fijn vindt. 

Als je op deze manier te werk gaat zal de pulpuitgang veel beter doorstromen en word je sap beter van kwaliteit ook al pers je 3 hele stronken achter elkaar. Het zelfde advies geld voor alle vezelige groenten, zoals Venkel, Gember, Dille of peterselie stelen etc. etc.

Omdat je met een Versapers prima alle soorten groenten en fruit kunt persen, zijn je mogelijkheden onbeperkt. Vaak bepaalt de voorkeur van je smaak de sapjes die je graag maakt. Maar probeer regelmatig nieuwe variaties uit. Dat is leuk, lekker en zo leer je nieuwe smaken ontdekken. De Versapers wordt tegenwoordig standaard geleverd met een receptenboekje met 64 recepten. Tevens is dit boekje te koop in onze webshop. Abonneer je je via de website van Versapers op de nieuwsbrief, dan ontvang je periodiek ook nieuwe recepten en tips.
Daar zijn zeker mogelijkheden voor. Een paar voorbeelden: toevoegen van bijv. wortel/spinazie pulp in de lasagne, of groentepulp in de soep. Worteltjestaart, een vegaburger of met bloem en boter erbij koekjes uit de oven. Wat ook lekker kan zijn, is om de pulp voor een deel weer bij het sap te voegen en zo in combinatie met bijvoorbeeld yoghurt of melk en nog wat zaden of gecrunchte nootjes er meer een smoothie van te maken. Kortom, zeker de moeite waard om wat mee te doen. Wat wel belangrijk is om te weten, is dat de smaak van de pulp op zichzelf best wel flauw is, omdat de smaak met name in het sap is terecht gekomen. Dus toevoegen van kruiden, zoals peper of een variant uit de Italiaanse kruiden, is wel aan te raden. Wanneer je een lekker recept met pulp hebt, dan vinden we het leuk als je deze met ons wilt delen. Wie weet wordt deze wel opgenomen als nieuw recept in ons receptenboek!
Lange sterke vezels van bladgroenten kunnen de uitvoeropening verstoppen. Zorg dat je deze vezels korter snijdt (1 tot 2 cm). Het beste is om een grote snijplank met koksmes te gebruiken en alles zo in kleinere stukjes te snijden. Dat vergemakkelijkt de invoer en verbetert de extractie en ook de uitvoer (hoe kleiner, hoe makkelijker en beter het gaat). Bij zachte -niet vezelige- producten zoals meloen/appel/komkommer, etc. is dit minder van belang. Maar hoe harder en vezeliger het product, hoe meer het helpt als je het eerst wat fijner snijdt in stukjes zo groot alsof je ze zelf zou opeten.
Je kunt het beste de sappen direct of dezelfde dag opdrinken, omdat de voedingswaarde met de tijd achteruit gaat. Wil je sappen langer bewaren, doe dit dan in een glazen fles en vul de fles tot het randje, zodat er geen zuurstof bij komt, en sluit deze af met een dop. Zo blijft het in de koelkast tot ongeveer 48 uur goed. Sommige sappen, zoals van appel, worden na verloop van tijd wel anders van smaak en kleur. Groentesappen blijven langer goed en houdbaar.
Dit heeft met name te maken met het type groente/fruit en soms ook met de versheid. Producten als tarwegras en boerenkool zullen meer schuim creëren dan komkommer of meloen. Voornamelijk zepige groenten of niet-verse producten kunnen schuim vormen. Dit ligt aan het type groente en is niet geheel te voorkomen. Het helpt vaak als je dingen in de vulopening mengt. Maak je dus sap van verschillende producten, dan kun je deze het best al in de vulopening, bij het toevoeren, afwisselen.
Afhankelijk van het product zit er meer of minder water in. Wanneer sap een tijdje staat zullen door het verschil in dichtheid de vezeltjes naar boven drijven. Dit zorgt voor een lichte scheiding van sap en vezels. Dit is echter niet vergelijkbaar met het effect van een sapcentrifuge. Daar wordt door de hoge draaikracht het sap stuk geslagen en met veel toevoeging van zuurstof van elkaar gescheiden. Hierdoor is de kleur van dit sap ook direct een stuk doffer.
De schil van citroen kan in de slowjuicer, mits je slechts enkele en dunne schijfjes gebruikt voor een extra aroma in het sap. De schil is relatief taai, dus snijd deze daarom in kleinere plakjes, zodat de Versapers deze makkelijker kan persen en de druk in de zeef niet te hoog oploopt. De schil van limoen is nog stugger en bijna leer-achtig, deze kan niet in de slowjuicer, Ook de binnenkanr van een limoen is stugger dan een citroen, dus we raden het af om geschilde limoen in de Versapers te doen. Gebruik voor limoensap altijd de citruspers (meegeleverd met de 5G) en ook wanneer je 100% citroensap wil maken.
Ja, dat is nodig, vanwege de ongezonde stoffen die in de schil zitten. Ook geeft de schil een vieze bittere smaak aan het sap.
De ervaring leert dat appels van eigen boomgaarden heel divers van structuur kunnen zijn en over het algemeen vrij moezig. De moezige structuur van de appel geeft relatief weinig sap, waardoor er teveel vezels in het sapresultaat meekomen. Daarom raden wij het je af om met dit doel een Versapers aan te schaffen, tenzij je natuurlijk ook voornemens bent om veel andere sappen te maken. Voor druiven hangt dit sterk af van het soort druif. Pitloze druiven gaan uitstekend. De meeste druivenpitten geven wat bitterheid mee aan het sap. Met weer andere soorten druiven dien je na elke kilo de zeef even schoon te maken. Soms blijven er namelijk steeds meer pitjes achter in de zeef, waardoor er een ophoping en verstopping kan ontstaan in het persvat. Bij aalbessen dien je al na een halve kilo de zeef schoon te maken vanwege de pitjes.
Sommige producten hebben van zichzelf weinig echt sap in zich en hebben een dichte structuur. Dit maakt dat er relatief weinig sap uit te halen is. En omdat de structuur dicht is maar wel fijn, kan het sapresultaat wat dikker zijn. Voorbeelden zijn banaan, avocado of moesappels. Er zijn geen methodes om dit te voorkomen, omdat het product nu eenmaal zo is. Wanneer je dit type producten combineert met heel sappige producten zoals een Granny Smith appel, komkommer of sinaasappel, etc. dan wordt het dikkere sap eenvoudig doorgespoeld.
Vezelrijke groenten en fruit en tarwegras zijn best een uitdaging voor de Versapers. De lange vezels kunnen zich om de persschroef wikkelen of ophopen in de pulpuitgang, waardoor een verstopping kan optreden of het apparaat zelfs kan vastlopen. Dit alles voorkom je door de vezelrijke producten in korte stukjes van 1 à 2 cm te snijden, dwars op de vezel. De korte vezel zal namelijk niet zo snel een verstopping veroorzaken. Naast kleinere, korte stukken is het ook slim om tussendoor stukjes appel of wortel toe te voegen. Dit zorgt ervoor dat de vezels in de machine weer meegevoerd worden en de doorvoer weer ruimte krijgt en dus een verstopping wordt voorkomen.
Ja, dit is mogelijk mits de producten minstens 6 uur in de week zijn gelegd of gekookt voordat je ze samen met wat water in de Versapers doet. Wanneer de producten hard en ongekookt of ongeweekt de Versapers ingaan, dan zal de zeef stuk gaan. Met geweekte sojabonen en water kun je zelf sojamelk maken met de Versapers. Hetzelfde geldt ook voor amandelen of andere noten.
Wortels en bieten zijn erg hard. Vezelige groenten, stelen van kruiden of selderij kunnen erg taai zijn. Zorg er daarom voor als je deze producten gebruikt, dat je ze in kleinere reepjes of plakken van 1 cm dik snijdt voor gebruik. Het is goed om ze om en om te mengen met zachte stukken, zodat de uitvoer van het apparaat verbetert. Laat het apparaat ze ‘consumeren’ voordat je er meer van invoert. Te snel, te veel harde stukken invoeren kan het apparaat uiteindelijk ook sneller doen slijten of zelfs beschadigen. Vuistregel is dat je stukjes maakt die je ook met de hand in je mond zou kunnen doen om te eten.
Ja, dat kan. De Versapers Slow Juicer 5G maakt een uitstekend sapextract van de meeste bessen en druiven. Sommige bessenzaden kunnen echter de pulpuitgang verstoppen en sommige druivenpitten kunnen een bittere smaak achterlaten. Het is belangrijk om zorgvuldig om te gaan met druiven en bessen, afhankelijk van de eigenschappen van de zaden. De zaadresten van bessen en druiven kunnen zich ophopen in de zeef, controleer daarom regelmatig of de pulpafvoer goed loopt. Mocht deze verstopt raken, verwijder dan eerst de opgehoopte zaadresten alvorens verder te gaan. Over het algemeen kun je ongeveer 500 g tot 1 kg bessen of druiven met pit uitpersen voordat je de machine moet reinigen. Pitloze druiven zijn natuurlijk ideaal.
Een harde kersenpit, pruimenpit of abrikozenpit kan de zeef beschadigen. Verwijder daarom altijd harde pitten voordat je sap maakt. Vuistregel is: als je op de pit kunt kauwen met je tanden en het doet geen pijn, dan kan hij zonder problemen in de Versapers. Pitten van bijvoorbeeld appels, citrusvruchten, etc. vormen geen probleem. Pitten of zaden van bijvoorbeeld papaja of galiameloen kun je het beste eerst met een lepel grotendeels verwijderen.

4 Garantie en Service

Je aankoopbon is je garantiebewijs. Dit kan de factuur (pdf) van Versapers zijn of de kassabon van de betreffende Versapers dealer waar je de slowjuicer, Vacublend of Rainboy hebt gekocht. In geval van een garantieverzoek kunnen wij om je aankoopbon of factuur vragen.
Versapers staat voor de kwaliteit van haar producten. Daarom bieden wij op de Versapers-slowjuicers 10 jaar garantie op de motor en 2 jaar garantie op de topset. Voor de Vacublend geldt een garantietermijn van 2 jaar op zowel onderdelen als de motor en voor de Rainboy bieden wij 3 jaar garantie. Voor Rainboy geldt dat periodiek onderhoud volgens de gebruiksaanwijzing noodzakelijk is. Wanneer een onderdeel defect is neem dan contact op met ons. Je kunt een email sturen aan info@versapers.nl met daarbij een foto van het defect en een uitleg wat er gebeurd is. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op om de mogelijkheden voor garantie te onderzoeken. Wanneer een onderdeel vervangen wordt, is er altijd sprake van €7,50 verzendkosten, deze vallen namelijk buiten de garantie.
De persschroef is in een vorm gegoten, waardoor er een gietmarkering zichtbaar blijft op de naad. Dit is dus geen beschadiging en kan geen kwaad voor je Versapers. Je kunt hier gewoon mee doorpersen. Wanneer je toch twijfelt, stuur dan een foto met toelichting naar info@versapers.nl. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.
De gele EMS grove zeef heb je gratis en extra bij de Versapers ontvangen en is bedoeld voor zacht fruit. Wanneer deze stuk is gegaan, is er veelal hard fruit of groenten mee geperst. De bruine Ultem fijne of grove zeef is van supersterk kunststof en kan nauwelijks stuk gaan. Wanneer dit wel het geval is, zijn er meestal harde pitten of zaden in gebruikt of is het een kwestie van een ernstige mate van ‘overvoeren’. Je kunt een verzoek indienen voor vervanging onder garantie. Stuur hiervoor een email aan info@versapers.nl met daarbij een foto van de kapotte zeef en jouw toelichting op wat er is gebeurd. Wij nemen dan graag contact met je op. Deze procedure geldt ook wanneer je de Versapers in een winkel bij een van onze dealers hebt gekocht.

1 Blender of Juicer

De machines zijn zeer verschillend van elkaar en eigenlijk niet te vergelijken. De Versapers is een slowjuicer, waardoor met een laag toerental (en alsnog een snel sapresultaat) groente en fruit zacht gekneusd en geperst worden. Dit geeft een kwalitatief hoogwaardig sap, waarbij de mineralen en enzymen intact blijven. Levend sap noemen wij het ook wel. Een sapcentrifuge centrifugeert het fruit met extreem hoge snelheid. Dit komt de kwaliteit niet ten goede en er komt veel zuurstof bij het sap, waardoor oxidatie van het sap direct start. Dit is slecht voor de houdbaarheid en de kwaliteit. Bij een blender is er geen scheiding van sap en pulp en is er ook sprake van een zeer hoge snelheid. Smoothies maken kan met de Versapers ook. Je kunt het sap en de pulp gewoon weer combineren en het mooie is dat je zelf nog kan bepalen welke pulp uit de Versapers je toevoegt aan je smoothie!