Hangop Vocktail van Niven KunzOver de Nederlandse eetcultuur zijn net zoveel meningen als over het weer en voetbal. Lange tijd lag er voornamelijk aardappelen, groente en vlees op het bord.

Deze traditie kreeg concurrentie van de snelle hap en het gemaksvoedsel. Maar aan het begin van de eeuw gebeurde er iets geks in de Nederlandse keuken. Er ontwikkelde zich een trend met groenten als centraal onderdeel van de hoofdmaaltijd. Onder invloed van Restaurant de Kas en sterrenchef Jonnie Boer kwam er steeds meer aandacht voor groente en fruit  als belangrijk onderdeel van een gerecht. Fulltime en parttime vegetariërs kregen eindelijk de innovatie waar zij al zo lang op wachtten. Maar ook voor liefhebbers van vlees kwamen er lekkere nieuwe groente-bereidingen.    

Opgegroeid aan de rand van de  groentetuin van Nederland, het Westland, opende in 2009 de jonge chef-kok Niven Kunz zijn restaurant. Groente is mijn grootste inspiratiebron”, zegt Niven.  Hij is geen traditionele drie-vier gangen menu chef en noemt zijn menu liever een proeverij. Deze kok stelt met veel zorg 8-10 kleine gevarieerde gerechtjes samen. De slowjuice techniek is voor hem een nieuwe manier om groenten op een andere wijze te bereiden en toe te voegen aan gerechten. Zo maakt hij bijvoorbeeld dressings van komkommer, gebruikt hij het sap van fruit in nagerechten of maakt hij smoothies van groenten. Het voordeel van deze manier van groentebereiding is volgens Niven een totaal nieuwe beleving van bekende en vertrouwde smaken. Met groenten en fruit in de slowjuicer veroorzaakt Niven een explosie van smaak. En daarmee blijft hij een voorloper in de Nederlandse restaurantkeuken.