10 gram ongebrande noten per dag vergroot de kans dat je ouder wordt! Kort geleden bracht de Universiteit van Maastricht de resultaten van een langdurig onderzoek naar buiten met deze verheugende resultaten.

 

Wat doen noten in jouw lijf?

Noten zitten boordevol gezonde stoffen zoals vitamines, vezels, antioxidanten en onverzadigde vetzuren. Ze bestaan voor 50-70% uit onverzadigde vetten en helpen het cholesterolniveau in het bloed te verlagen. Zo worden hart- en vaatziekten voorkomen. Ook helpt een dagelijkse kleine hoeveelheid noten luchtwegproblemen en suikerziekte voorkomen.

 

Met noten slowjuicen

Noten slowjuicen met groente- en fruitsoorten is niet alleen heel erg lekker, je brengt ook de beste eigenschappen van beide samen. De in vet oplosbare vitamines A, D, E en K van groenten en fruit worden namelijk opgenomen door de onverzadigde vetzuren van noten. Dat is nog eens een win-win situatie!

Elke noot heeft net weer een andere samenstelling. Hazelnoten en amandelen bevatten veel vitamine B11, een belangrijke grondstof voor de vorming van rode en witte bloedlichaampjes. Alle noten hebben een hoog Kaliumgehalte en deze stof zorgt voor de vochtbalans en bloeddruk in ons lichaam. De paranoot valt op door een hoog seleniumgehalte en serotonine. Selenium is een sterke antioxidant, een noodzakelijk beschermer tegen ziekten.  Serotonine werkt kalmerend op onze stemmingen en kan zelfs slapeloosheid voorkomen. Daarom wordt serotonine het gelukshormoon genoemd.

 

Lekkere notencombinaties

Wil je optimaal genieten van de gezondheidsvoordelen van noten? Ga er dan lekker mee aan de slag en varieer. Onze favoriete smaakcombinaties zijn: 

 

  • Amandelen met appel, peer of rettich
  • Hazelnoot met wortel, aardbei of avocado
  • Paranoot met banaan, koffie en ananas

 

Als je noten in de Versapers gebruikt, gooi de pulp dan niet weg. Daarmee heb je namelijk een heerlijke crunch in huis. Maak de notenpulp crunchy in je oven: 10 min op 180 graden of in de koekenpan. Gebruik de krokante notenpulp in je salade of soep, maak er je eigen bonbons of een chocoladereep van.